Установиха 19 случая на хепатит А край Търново само за месец

Установиха 19 случая на хепатит А край Търново само за месец
Източник: News.bg
A A+ A++ A

19 случая на вирусен хепатит А са регистрирани през декември във Великотърновска област, като 18 от тях са в едно населено място – село Раданово, а един поциент е от старата столица. Това сочат данните за последния месец на 2016 г. на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново. В Раданово и през ноември са били регистрирани заразени с хепатит А, но са били двама, пише Труд.

Вирусният хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница и склонност към епидемично разпространение предимно през есенно-зимния сезон.

„В свищовското село Алеково един се е разболял от остра вяла парализа. Това е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален начин. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато на време заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици“, предупреждават лекарите.

През декември 2016 г. от дирекция „Обществено здраве” в РЗИ – Велико Търново са извършени 116 проверки в обекти с обществено предназначение и 32 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето. Издадени са 42 предписания.

Регистрираната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на Великотърновска област е 11,71 на 10 000 души население, при средна за страната 33,63.

#РЗИ #хепатит А #Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »