Стотици миряни и духовници отдадоха почит на митрополит Калиник във Враца

Стотици миряни и духовници отдадоха почит на митрополит Калиник във Враца
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Стотици миряни и духовници изпратиха във Враца митрополит Калиник в последния му земен път. За траурната церемония пристигна делегация на Светия Синод, начело с патриарх Неофит, предаде БНТ.

Днес митрополитите от Светия синод определиха за наместник на Врачанския престол Старозагорския митрополит Киприян, който бeше викарен епископ на Калиник и познава добре Врачанската епархия. Той ще организира избора на новия врачански владика. Каноничният ритуал на опелoто на Врачанския митрополит Калиник се проведе в митрополитския храм "Свети Николай" и беше ръководен от Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с висши духовници.

Митрополит Калиник, със светското име Димитър Райчев Александров, се посвещава на Бога от 16-годишна възраст и служи на Христовата вяра в продължение на 7 десетилетия в най-трудните времена за църквата по време на тоталитаризма и последвалия разкол.

На днешното си извънредно заседание Светият синод избра наместник на овдовелия врачански митрополитски престол. Това е Старозагорският митрополит Киприян, който през последните 15 години беше викарен епископ във Враца. Врачанският митрополит Калиник бе погребан в притвора на катедралния храм "Свети Николай", където бе служил на Бога в продължение на 42 години като архиерей. Днес община Враца обяви ден на траур в негова памет.

#Враца #Калиник #Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »