Изследване: Три от четири гръцки фирми в България съществуват само на хартия

Изследване: Три от четири гръцки фирми в България съществуват само на хартия
Източник: GRReporter.info
A A+ A++ A

Хиляди гръцки компании, създадени в България през последните години, съществуват само на хартия. Основната им цел цел е да спестят плащaнето на по-високи данъци в южната ни съседка, пише в. „Катемирини“, цитирайки изследване, проведено от Университета на Бристол, пише Труд.

Според данните, от 14 000 компанни, собственост на гърци, едва 3000 имат някаква реална дейност. Навлизането у нас на гръцки предприемачи е започнало няколко години преди избухването на финансовата криза през 2008 г. и е достигнало своя пик след началото на политиката на бюджетни икономии, наложена от МВФ и ЕС. Но докато в миналото, появата на гръцки банки и строителни компании се е разглеждала като инвестиционна експанзия, то днес тя е знак за „икономически отлив“ от Гърция, пише изданието.

Според авторите на изследването, именно избягването на високото данъчно бреме в южната ни съседка, а не толкова ниският корпоративен данък у нас, мотивира гръцките бизнесмени да изместват капиталите си в България.

Така от 1000 през 2006 г., днес броят на регистрираните в България фирми, гръцка собственост, е достигнал почти 14 000. Едва четвърт от тях обаче развиват активна стопанска дейност.

#МВФ #ЕС #гръцки #Бристол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »