Бокова е 23-та в класацията на "Политико" за най-влиятелните личности на 2016 г.

Бокова е 23-та в класацията на "Политико" за най-влиятелните личности на 2016 г.
Източник: The Bulgarian Times
A A+ A++ A

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе определена като една от 28-те личности, които оформят, разтрисат и вълнуват Европа в ежегодната класация на изданието "Политико", предаде Кросс.

Бокова е поставена на 23-то място, като в класацията влизат и личности, които не са толкова широко популярни на родната политическа и корпоративна сцена, но далеч не са маловажни. Класацията "Politico 28" е поставила на първо място кмета на Лондон Садик Хан.

Другите политици, поставени в класацията на изданието, са Федерика Могерини, президентът на Турция Ердоган, Себастиан Курц и други. В топ 10 влиза и Джордж Сорос. Бокова е представена с думите The Crusading Preservationist. В резюмето на "Политико" Бокова е описана с комунистическото си минало, но и с целите и идеите си за запазване на световното културно наследство най-вече от лапите на тероризма.

Тази година Ирина Бокова влезе в международния обмен не само заради работата си в ЮНЕСКО. Тя също така бе номинацията на България за генерален секретар на ООН. В предварителните гласувания обаче Бокова не показа силен резултат, което не се видя добре на премиера Бойко Борисов, който реши да оттегли подкрепата си от нея и на нейно място издигна Кристалина Георгиева. В крайна сметка и двете българки не показаха силен резултат.

Преди дни пък "Политико" написа, че Кристалина Георгиева е в конфликт на интереси за новото си назначение като шеф в Световната банка. Бившият еврокомисар отрече обвиненията.

#ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »