18%-ов ръст на търговския дефицит в САЩ за октомври

18%-ов ръст на търговския дефицит в САЩ за октомври
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Международният търговския дефицит на САЩ се разшири рязко през октомври с близо 18% поради понижение на износа при нарастване на вноса до 14-месечен връх, което вероятно ще се отрази негативно на растежа на американската икономика през последното тримесечие на годината, предаде БНР.

Търговският дефицит на водещата световна икономика се повиши със 17,8% до 42,6 млрд. долара, след като през септември дефицитът се сви до 19-месечно дъно от 36,2 млрд. долара, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Средните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-умерено разширяване на дефицита до 42,1 млрд. долара. Това са най-високите нива на американския търговски дефицит от юни насам и негов най-солиден едномесечен ръст от март 2015-а година.

Основна причина за големия дефицит е понижението на износа с 1,9% (най-солиден спад от януари) до тримесечно дъно от 186,36 млрд. долара, като в същото време вносът нарасна с 1,3% до 14-месечен връх от 228,96 млрд. долара (най-високо ниво на вноса от август 2015-а година). Вносът само на петролни продукти достигна най-високо ниво от 13 месеца насам, въпреки че осредненият дневен внос на петрол се понижи до 7,3 млн. барела от 7,9 млн. барела през септември, но при по-високо средни цени от 40,01 долара за барел спрямо 39,02 долара за барел месец по-рано.

На сезонно-некоригирана база вносът в САЩ от Китай и от Мексико достигна най-високи нива за настоящата година, докато американският износ за Китай се повиши до най-високо ниво от декември 2013-а година, а експортът към Япония достигна най-високо ниво от август 2014-а година.

През настоящата година американската търговия с останалия свят беше доста слаба, като износът през първите десет месеца на годината се сви с 3,1% спрямо същия период на 2015-а година, докато вносът намаля с 2,9 на сто. Това доведе до свиване на търговския дефицит през периода януари - октомври с 2,1% спрямо година по-рано. Рязкото поскъпване на щатската валута спрямо останалите основни валути след изненадващата победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара до 14-годишен връх  вероятно ще продължава да се отразява негативно върху търговския баланс на САЩ и по-специално върху американски износ.

Трябва да се има предвид, че позитивният нетен износ допринесе с 0,87 процентни пункта за растежа на БВП на САЩ с 3,2% през третото тримесечие на годината. Редица икономисти и анализатори обаче очакват икономическият растеж през последните три месеца на годината да се забави до около 1,6%, за което ще допринесат спадащият износ и нарастващият внос през октомври.

#САЩ #дефицит #търговия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »