ADP: Частният сектор в САЩ бележи 216 хил. нови работни места за ноември 2016 г.

ADP: Частният сектор в САЩ бележи 216 хил. нови работни места за ноември 2016 г.
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете солидно повишение с 216 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през единадесетия месец на настоящата година при средни прогнози на финансовите пазари за повишение с около 165 000. В същото време беше оповестена известна низходяща ревизия на данните за октомври, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 119 000 работни места при предишна оценка на ADP за 147 000, предаде БНР.

Днешните по-силно от очакваното данни показват доста добро темпо на подобрение на трудовия пазар, въпреки че американска икономика е все по-близо до постигането на т.нар. "пълна заетост". Докладът на ADP едва ли ще доведе до съществена ревизия на прогнозите на финансовите пазари за предстоящия в петък официален доклад за заетостта през ноември (средна прогноза за разкрити около 175 хиляди нови неселскостопански работни места след техен растеж със 161 хиляди през октомври и стабилизация на безработица на ниво от 4,9%).

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) вече за пети пореден месец не са основен генератор на трудова заетост, като през ноември те са разкрили 37 000 работни места, средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели допълнително 89 000 трудещи се, докато големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 90 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през единадесетия месец на настоящата година цели 228 000 работни места, в производствения сектор обаче бяха съкратени 10 000 работни места, като само в рамките на промишлените предприятия бяха съкратени 10 000 трудещи се, докато в строителството броят на работните места беше увеличен с 2 000, показва последното проучване на ADP.

"През месец ноември виждаме много силен растеж на работни места, който е почти два пъти голям, отколкото през октомври. Този растеж е най-силно изразен в потребителско задвижваните индустрии като търговията на дребно - при това във фирмите от всякакъв размер. Като цяло потребителите се чувстват уверени и задвижват силното представяне на пазара на труда, което виждаме в момента", коментира Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP.

Марк Занди – главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, посочи от своя страна, че бизнесът наемаше агресивно персонал през ноември и няма много доказателства, сочещи, че несигурността около президентските избори е потиснала тази позитивна тенденция. "В допълнение, с оглед на затягането на пазара на труда, търговците на дребно вероятно са ускорили сезонното наемане на персонал, за да могат да осигурят адекватна по размер работна ръка, която да посрещне засилващото се предпразнично пазаруване (свързано с Деня на благодарността, "Черния петък", коледните и новогодишните празници), въпреки че общото сезонно разкриване на работни места може би няма да надвиши това от преди година".

#ADP #данни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »