Негенцова: Ние строим мостове, а не разрушаваме. Продължаваме делото на нашите деди

Негенцова: Ние строим мостове, а не разрушаваме. Продължаваме делото на нашите деди
Източник: БНР
A A+ A++ A

 

Ние строим мостове, а не разрушаваме. И ще се борим срещу всички, които поставят собствените си интереси над закона. Това заяви в приветствието си към адвокатите, по случай техния професионален празник, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова на тържествената им среща в аудитория 272 на СУ ”Св. Климент Охридски”, предаде БГНЕС.

Да се поздравят с колегите си бяха дошли двама бивши премиери - Филип Димитров и Георги Близнашки, бившият и настоящ омбудсман - Константин Пенчев и Мая Манолова, зам.-председателят на НС Явор Нотев, председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов, бивши и настоящи депутати, конституционни съдии, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, преподаватели в Юридическия факултет и др.

Поздравителни адреси българските адвокати получиха от президента Росен Плевнелиев и от председателя на НС Цецка Цачева. В центъра на тържеството им тази година бе издадената с помощта на Висшия адвокатски съвет книга на Милко Палангурски „Адвокати, управление, политика 1879-2016”, в която авторът се е спрял на биографиите на адвокати, които в различни периоди от живота и кариерата си в този период са били държавни глави, регенти, председатели на парламенти, министър-председатели, министри, конституционни съдии, председатели на върховни съдилища, главни прокурори и омбудсмани на републиката.

Сред именитите адвокати от миналото с държавни и правителствени постове са Стефан Бобчев, Петко Каравелов, Тодор Кръстев, Михаил Маджаров, Александър Малинов, Никола Мушанов и др. Днес, 22 ноември е Денят на българските адвокати, защото на тази дата през 1888 г. е приет първия закон за адвокатите у нас, посочи в словото си Ралица Негенцова. От създаването на Третата българска държава и до ден днешен едни от най-известните политически дейци – парламентаристи и народни будители, са били изявени адвокати, каза тя.

Много от тях са минали през битките за осъществяване на националните идеали за обединение на България, през пепелищата на Балканската и Първата световна война, пред борбата за спасяване на българските евреи и през бурните години на Втората световна война, като стигнем и до наши дни, продължи Негенцова. И изброи светли имена от далечната и по-близка история на хора, завинаги свързали имената си с големите български събития от 19,20 и 21 век. В частта за съвременниците тя отбеляза за тяхната работа в полза на обществото, свободата и равенството между хората. „В името на тези принципи продължаваме делото на нашите деди”, подчерта Негенцова. 

#Ралица Негенцова #адвокатите #Росен Плевнелиев #Цецка Цачева #професионален празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"