Забраната за пушене на обществени места влезе в сила

Забраната за пушене на обществени места влезе в сила
По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата. Снимка: dailytelegraph.com.au
A A+ A++ A

От 1 юни 2012 г. е в сила забраната за тютюнопушене на обществени места. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата.

Пушенето ще бъде забранено и на някои открити обществени места. Това са прилежащите терени на ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места за предоставяне на социални услуги на деца, площадките за игра, там, където са организирани мероприятия за деца и ученици, спортните обекти, летните кина и театри, по време на спортни и културни прояви.

Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лева, а при второ – от 500 до 1000 лева. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с два вида глоби. От 1000 до 1500 лева при първо нарушение и от 1500 до 3000 лева за второ. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно от 5000 до 10 000 лева.

„Проверките дали се спазва новата наредба за тютюнопушене са започнали още в полунощ“, съобщи за БНР д-р Димитър Димитров от Министерството на здравеопазването.

За цялата страна за тях ще отговарят около 650 инспектори. Сигнали за нарушения могат да се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор.

#забрана #пушене #тютюнопушене #обществени места

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"