Рискът пред Бюджет 2017 е тежката политическа криза

Рискът пред Бюджет 2017 е тежката политическа криза
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A

Най-големият риск пред бюджета е тежка политическа криза, която България може да изпита догодина. Икономиката тръгна, събират се парите, усвояват се евросредства, но ако сами си оплескаме нещата, да създадем една изкуствено тежка политическа криза, икономиката спира и се връщаме години назад. Това каза бившият финансов министър Муравей Радев, предаде бТВ.

По думите му бюджетът за 2017 г. може да бъде наречен рутинен и предпазлив. Като всеки друг бюджет той има плюсове и минуси, има и предизвикателства пред него.

Като плюсове Радев посочи, че макрорамката и бюджетните параметри изглеждат много прилично. 2,5% икономически растеж, 92,4 млрд. брутен вътрешен продукт, приходи: 35,4 млрд. – с 2 млрд. и 200 повече от тази година, която е върхова по отношение на приходите. Разходи – 1,3 млрд в повече от приходите – това е дефицитът, който е 1,4%.

Държавният дълг е много голямо предимство – тази година се очаква да стигне 26 млрд лв. – това е 29% от БВП на България. Следващата година размерът му ще бъде намален с близо 2 млрд. и ще достигне 24 млрд., което значи само 26% от БВП. Това е другото голямо предимство – пречупва се тази тенденция на увеличаване на дълга, а следващите три години той ще бъде намаляван.

Следващо предимство на бюджета е ниската данъчна ставка – продължаваме да имаме едни от най-ниските данъци в България. Така представена рамката, на нея могат да й завиждат повечето държави от ЕС, които трудно се побират в дефицит от 3% и от дълг. Средно 90% е дългът в европейските държави, ние имаме 26%, обясни Радев. 

България излиза от дълговата спирала, но бюджетът ще бъде атакуван и от ляво и от дясно – отляво ще кажат, че парите са малко за социални нужди и ще са прави, но богата социална политика може да прави богатата държава, не нашата.

Отдясно ще кажат - съсипвате бизнеса, увеличавате минималната работна заплата, 1% социални вноски, и те ще бъдат прави, обясни бившият финансов министър. Има обаче един голям проблем при този бюджет  – разходната му част. Това е поредният бюджет, който не ме убеждава, че разходите в България се харчат ефективно, каза Муравей Радев.

"Вземете го по министерства и ведомства – навсякъде се среща един и същ порок. Тази година си похарчил 100 единици догодина ти давам 105. Тези 5, 6, 7 единици - те нямат изискване към повишаване на ефикасното харчене на тези пари, никакъв ангажимент". 

Последните 10 години тези повече пари са се удвоили, а да се е подобрило нещо? Продукцията на тези системи не само, че не се е подобрила, а се е влошила, което значи ниска и лоша ефективност.

Някой да е доволен от здравеопазването днес примерно? 300 млн. лв., догодина повече; От образованието, което произвежда полуграмотни зрелостници? – догодина 230 млн. лв. повече. От МВР и отбрана – 830 млн. повече. Какво е това - даваш едни пари, а какво получаваш? Получаваш какво да е и така е много години назад.

Това трябва да се промени, категоричен е Радев. Според него има причина да не се случва тази реформа. Не е толкова до пари, а начинът на харчене е разковничето, смята той. "Голямата промяна става с реформа. Не я ли направим, винаги ще пълзим по дъното и ще се оплакваме, че сме бедни и нещастни. Реформата става със закон, а законът се приема от парламента. Той обаче не е съставен да прави реформа, той пази статуквото".

В коментар на повечето пари за отбрана и сигурност, Муравей Радев каза, че и двойно да им се даде, пак няма да им стигнат. „Това са гъби, те поемат и дават същия продукт, даже и по-лош. Реформа и ефективно харчене – нищо друго няма спасение. Тази година еднократно се дават повече пари и те според мен са полезни”.

Спестените пари към края на ноември се очаква да достигнат 3,4 млрд. лв. бюджетен излишък, което не се е случвало досега никога, каза бившият финансов министър. „Те идват от това, че първо приходните агенции заработиха много по-добре последната и тази година, събират повече приходи, имаше ударно усвояване на евросредства, а някои разходи бяха отложени или спестени, преди всичко тези в капиталните вложения бяха отложени за догодина.

Следващите два месеца правителството може да похарчи 8 млрд. лв. Дано финансовият министър успее да задържи юздите, защото едно поголовно раздаване на пари ще направи много лоша услуга на следващата година”, допълни Муравей Радев.

#Муравей Радев #бюджетът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »