Методиев: Оставката на Георгиева не е изненада, но е удар за България

Методиев: Оставката на Георгиева не е изненада, но е удар за България
Източник: БНР
A A+ A++ A

В коментар по повод оставката на Кристалина Георгиева, политологът Калоян Методиев заяви, че не е изненадан от оттеглянето и от заместник-председателския пост и ресора, свързан с бюджета в ЕК, но донякъде е изненадан от позицията, на която тя преминава към Световната банка. Според Методиев новият пост, който ще заеме Георгиева, на практика е понижение, но след катастрофата, която се случи в ООН, това донякъде е било очаквано, предаде БНР.

"България де факто контролираше или се опитваше, или си мислеше, че контролира най-важния ресор в най-богатия „световен клуб“ и изведнъж го губим, не изкарваме мандата докрай", коментира Методиев. Според него това е втори провал след ООН и в крайна сметка Кристалина Георгиева заминава на някаква чиновническа работа в Световната банка, която ще се занимава с третия свят и с някакви закъсали страни.

Той каза още, че това е удар срещу България – втори в рамките на по-малко от месец.  

Методиев подчерта още, че България трябва да посочи достойна кандидатура за нов еврокомисар. "Ако нямаме кадри за този пост…, смятайте че имаме огромен проблем и очевидно трябва да си правим държавата наново", изтъкна политологът.

Калоян Методиев коментира и постигнатото търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което предстои да бъде подписано утре в Брюксел, след като снощи страните от Евробщността приеха поставените от Белгия условия и окончателно утвърдиха променените текстове на документа.

По повод действията на регионалния парламент на белгийската област Валония, по чието настояване бяха направени редакции на текстовете на търговското споразумение, Методиев каза че Валония е показала какво e отстояване на собствен интерес, какво е гордост. "Те поставиха на колене представителите на 500 милиона души от ЕС и Канада със своите искания". 

Методиев подчерта, че Валония е успяла да се пребори за конкретни промени като премахване на частния арбитраж и мерки за защита на местните фермери.

"И в крайна сметка се приеха техните аргументи, че всяка страна трябва да може да прекратява временно прилагането на СЕТА, което в случая ще е валидно само за Белгия, но според мен се създаде прецедент, който оттук насетне, след промяна на политическите условия в отделни страни, може да се приложи и при други държави", каза той.

Валония де факто изми срама на Европа и на много от правителствата, които без да питат националните си парламенти, някои 24 часа след преговорите, гласуваха за приемане на споразумението, без да са го чели - по признание на много от политиците. Имайте предвид, че това са 1600 страници.

#Кристалина Георгиева #ЕК #ООН #СЕТА #Калоян Методиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"