Танева: Делът на сектор „Земеделие“ в Сливен е 11%

Танева: Делът на сектор „Земеделие“ в Сливен е 11%
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

Делът на сектор „Земеделие“ в Сливен е два пъти по-висок в сравнение с другите отрасли от местната икономика. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на дискусията на тема „Чудесата на Сливен – Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“, предаде Фокус.

По думите ѝ средно в страната този дял е 5.3%, а в Сливен достига 11%. Затова според министър Танева земеделските производители и производителите на храни са два пъти по-важни за местната общност, отколкото средно за други региони. „Без доходите, които те акумулират и заетостта, която създават, няма как да се очаква, че можем да подобрим условията“, заяви Танева. Тя изрази съжаление, че Сливен не може да се възползва от възможностите на Програмата за развитие на селските райони.

„Мисля, че само обединени с най-добрите и креативни идеи можем да постигнем активности, които биха ни изравнили с общности, с които по принцип би трябвало да бъдем изравнени по исторически преглед и по дадености“, заяви Десислава Танева. Тя изрази съжаление, че през последните години Сливен е изгубил своите позиции, и е изостанал в развитието си в сравнение с другите градове, но благодарение на общите усилия би могъл да се възстанови. „Нека направим нашия град добър за живеене“, призова министърът и пожела на Община Сливен успех в реализацията на разработените проекти.

Обществената дискусия „Чудесата на Сливен - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона” е част от Националната кампания „Чудесата на България 2016”. Целта му е популяризиране на културно-историческото наследство, развитие на културно-историческия туризъм, подпомагане на музейното дело и манастирите в България. Акцент във форума бе превръщането на сградата на първата текстилна фабрика в България – фабриката на Добри Желязков, в исторически музей с акцент на експозициите върху Възраждането и историята на хайдушкото движение в България, превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа атракция, развитието на маршрутите, свързани с крепост Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти.

#земеделие #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »