Кралев и Йорданов на работни срещи за генералните реформи

Кралев и Йорданов на работни срещи за генералните реформи
Източник: mpes.government.bg
A A+ A++ A

 

Работни срещи на Красен Кралев и президента на Българската федерация по борба (БФБ) Валентин Йорданов вървят от началото на септември. Най-успешният наш спорт явно първи ще тръгне по пътя на генералната реформа, за която още в Рио 2016 министърът разкри, че ще стартира за новия олимпийски цикъл, предаде БГНЕС.

Преструктуриране на бюджета с насочване на пари към клубовете за сметка на лагери на националите е една от точките на промяната. Явно времето не работи за борбата в дългото чакане общини и спонсори да направят силни местни клубове. И затова до настъпването на този момент се налага помощ по места от държавата и федерацията.

Идеята е да се финансира създаване на отбори от по 8 състезатели и треньор, които да представят обединени центрове по региони и да участват всеки месец в отборни двубои. Така се очаква осезаемо раздвижване на вътрешния календар с последващо ангажиране към борбата на местната власт и привличане на спонсори. Официална ранглиста на отделните категории в трите стила борба ще определя кои състезатели ще имат право да попаднат в съставите на центровете и да бъдат подкрепени, а не както досега вниманието да е към един-двама състезатели в категория.

Все още точният брой на центровете за новата схема се дискутира, като паралелно се прави и нова карта на борбата в България.

Освен за елитния спорт се работи по стартирането от 2017-а на Младежка лига също с отборни двубои. Кампания за поставяне на тепихи в училища в страната и ангажирането на легенди на борбата за първите стъпки на малчуганите също са част от разговорите между екипа на министър Кралев и федерацията.

Междувременно управителният съвет на БФБ разгледа представянето в Рио 2016, където борбата фиксира 1 бронзов медал, две 5-и места и едно 7-о. Представянето се оцени като „добро“ за жените и „незадоволително“ за мъжете. За новия олимпийски цикъл предстоят промени в треньорските щабове. През октомври БФБ ще награди медалистката от олимпиадата Елица Янкова с автомобил на церемония в европейския център по борба в столичния комплекс „Диана“. До края на другия месец ще трябва да приключат и дискусиите по промените.

#Валентин Йорданов #Красен Кралев #бюджета #Рио 2016

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »