Юнкер: Ако страните членки на ЕС се обединят, ще пестим до 100 млрд. евро годишно

Юнкер: Ако страните членки на ЕС се обединят, ще пестим до 100 млрд. евро годишно
Нова телевизия
A A+ A++ A

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи план за действие по развитието на единна европейска отбранителна политика, съобщава Нова телевизия.

"Виждам три конкретни проекта, върху които трябва да се съсредоточим през идните месеци: общ оперативен щаб, участие на силите за бързо реагиране на ЕС в операции в горещи точки и създаване на европейски отбранителен фонд за развитието на отбранителната ни промишленост", каза Юнкер в интервю за изданията на медийната група Функе. 

Според Юнкер обединението на силите на страните членки на ЕС в отбранителната политика има и политически, и икономически смисъл. Такова сътрудничество ще позволи да бъдат спестени от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно, твърди председателят на ЕК. Това са средства, които ние бихме могли да използваме за други цели", посочва Юнкер.

Той отбелязва, че създаването на единна европейска армия е по-скоро замисъл, който няма да бъде претворен на дело в толкова близко бъдеще. "Ще мине още много време преди да изпращаме войски под флага на ЕС или войници в европейска униформа", казва председателят на ЕК. 

#Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер #план #единна европейска отбранителна политика #обединение #страни членки #сътрудничество #спестени от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »