Стаматов: През годините професионалните гимназии загубиха своя авторитет

Стаматов: През годините професионалните гимназии загубиха своя авторитет
Източник: www.mon.bg
A A+ A++ A

 

През годините така се случи, че професионалните гимназии загубиха много голяма част от своя авторитет, имидж и увереността, която вдъхваха преди години на граждани, родители и ученици. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по време на откриване на паралелка за дуално обучение по професия „Електротехник“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“, предаде БГНЕС.

Училището е част от 16-те професионални гимназии в цялата страна, в които е въведено обучение в пет професии по системата „учене чрез работа“ по швейцарски модел в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“).

Проектът подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и опита на Конфедерация Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света.

Диян Стаматов заяви още, че страната и бизнесът ни имат нужда от много кадри. Не е необходимо да се правят много дискусии, за да се обедним в този изключително голям проблем, който се натрупа през последните години – липсата на кадри за предприятията ни.

„Усилията на МОН са изключително важни през следващите месеци, които са насочени към силно работеща и съвременна концепция за професионалното обучение и образование, която да даде тласък за нов закон, който да даде увереност на ученици и граждани за ново ниво на професионалните гимназии”, добави той.

От своя страна директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров“ Мардирос Зовикян заяви, че един от най-важните приоритети на европейска България е образованието на младите хора. „Европейското ни бъдеще диктува нов подход при прилагане на нов подход между училище и бизнес. Приближаването на практическото обучение на учениците до условия, близки до производствените спомага за добрата им подготовка и по-лека адаптация в истинска среда. Дуалното образование поставя акцент върху практическите умения в професията”, заяви директорът.

Зовикян обясни, че 27 деца ще учат в новата паралелка от новата учебна година в специалност „Електротехник”, професия "Електрообзавеждане в производството". Децата ще бъдат разпределени по желание в 6 фирми с наставници. В 11 и 12 клас те ще посещават училище два пъти седмично, а три пъти ще бъдат на практика във фирмата. Децата в 9 и 10 клас, пък ще получават 50 лв. стипендия месечно. Според него, щом като бизнесът се отвори към училището с финанси, нещата ще се случат, не става като те чакаха наготово кадрите.

От своя страна посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел също поздрави учениците и заяви, че са направили точния избор, защото са избрали да учат нещо конкретно и практично и по-малко да се фокусират върху теорията. „По този начин ще си осигурите по-голяма перспектива за кариерно развитие и по-добри шансове да бъдете наети на добри позиции в България. Чрез провеждането на подобни програми можем да осигурим в образователната система да могат да се преподават уменията, които са необходими на бизнеса”, добави Кнобел.

Българският финалист на „Евровизия” Поли Генова поздрави учениците и им пожела толкова успех, колкото имаше самата тя пролетта, и още повече - учениците са най-важното нещо, добави певицата.

#Диян Стаматов #домино #Денис Кнобел #Поли Генова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »