Найджъл Кенеди на концерт у нас с “Новите четири годишни времена”

Найджъл Кенеди на концерт у нас с “Новите четири годишни времена”
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

 

Буквално часове ни делят до срещата със световно известния цигулар Найджъл Кенеди, който е в България заедно със своя Бенд от 5-ма музиканти за два концерта с оркестър „София Симфоникс”, с диригент Любка Биаджони, предаде БГНЕС.

Първото шоу е в София на 17 септември, а веднага след това и в Пловдив - на 18 септември.

Найджъл Кенеди кацна в София късно в сряда с полет от Лондон. Във видимо страхотно настроение, той бе посрещнат на летището от своя дългогодишен приятел от България – художника Румен Рачев, който му бе подготвил специална изненада – ръчно изрисувана от него цигулка Kремона, първа бройка от предстояща дизайнерска младежка серия на марката, която ще бъде подписана от известния цигулар.

С рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989 г. на „Годишните времена” на Вивалди, с над 2 млн. продадени копия), виртуозът ще представи у нас именно своя нов иновативен прочит на “Новите четири годишни времена”. Напълно в свой стил - с ново звучене, различна визия, фантазия и енергия той е решил да докаже на публиката, че „Четирите сезона” мога да бъдат музика за всички времена.

Дамата, в чийто ръце буквално са поверени двата концерта – Маестра Любка Биаджони неотдавна беше номинирана за „Будител на българската култура в чужбина”, а в края на октомври ще й бъде връчена специална държавна награда - сребърен медал за принос в музикалния живот в регион Оберфранкен, Германия.

Специално участие в концертите ще има и Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова. Бившата солистка на Ансамбъл “Филип Кутев” води у нас 42-ма певци от различни националности, сред които англичани, ирландци, японци, българи живеещи в Лондон. Хорът ще даде началото на двата концерта, а 42-мата истински фенове на българската народна песен (от различни националности) ще изпеят на чист български език автентични български фолклорни песни, с неподправен ентусиазъм и страхотна енергия.

На 17 и 18 септември заедно с именития Найджъл Кенеди на сцената ще стъпи и композиторът и гъдулар Георги Андреев. Двамата виртуози ще представят три съвсем нови и специално написани от Георги Андреев композиции, като това ще бъде и световната им премиера.

По думите на Деси Стефанова от Лондонския български хор едно от новите произведения, озаглавено “Земя на рози” и в което хорът ще се включи вокално – е прекрасно и звучи, като химн на България и на цветята. Тя добавя още: ”Земя на рози звучи много повдигащо духа и съм сигурна, че хората ще са на крака, щом го чуят”. 

#Найджъл Кенеди #Любка Биаджони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"