Какви са последиците след пробива на матурите в сайта на МОН?

Какви са последиците след пробива на матурите в сайта на МОН?
offnews.bg
A A+ A++ A

Има ли наказани за пробива на матурите и колко струва на държавата липсата на защита? В началото на учебната година и в деня, в който новите зрелостници започват последната си учебна година, продължаваме темата за последните матури.

Тогава NOVA показа как се купуват отговорите и как зрелостниците могат да ги получат в реално време. Стана ясно, че в секретния сайт, на който се качват изпитните варианти, няма сигурност.

На матури 2016-а от образователното министерство обещаваха драконовски мерки за сигурност, а отново имаше търговия с отговорите. Тази година с промоция – 350 лева за три матури и диктуване на единия по мобилния телефон. 

На втората матура показахме, че да се сдобиеш с въпросите не е трудно. И то 2 минути след началото на изпита. Без хакерска намеса и само с добавянето на една дума, екипът на NOVA успях да влезе в секретния сайт, където се качват всички изпитни варианти. До тях достъп чрез персонална парола трябваше да имат само директорите на училищата, в които се провеждат матурите. С влизането ни в сайта обаче се оказа, че паролата е една, публикува се точно в 8 часа и е видна за всички. Сайтът не беше защитен, а от Министерството на образованието  обещаха да има наказани.

Три месеца по-късно потърсихме отговор има ли наказан за разградения сайт.

По закона за достъп до обществена информация получихме договора на фирмата, отговорна за създаването и поддържането на сайта. От документите стана ясно, че тя отговаря за сайта две поредни години. Разбрахме и колко струва липсата на сигурност. За да „пази” сайта с фабрични пароли, тя е получавала по над 77 хиляди лева на година от Центъра за контрол и оценка на  качеството на училищното образование.

Оказва се, че фирмата, оставила сайта без надзор, е избрана без конкуренция и продължава да има договор с министерството.

Проблемът със сигурността на сайта на министерството беше отстранен веднага след материала ни. Разследванията и по двата случая продължават. А три месеца след матурите и в началото на новата учебна година, наказани още няма. Дали и на следващата сесия ще има повод за санкции предстои да проверим напролет.

#пробив #матури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »