217344 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85194| EUR 1.95583| GBP 2.265|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

Министър Кунева удари първия учебен звънец в столично училище

15 септември 2016, четвъртък / 14:21; Коментари: 0
Send to Kindle
Министър Кунева удари първия учебен звънец в столично училище
БГНЕС

 

Искам днес не просто да ударя звънеца за начало на учебната година, но и да ударя голямата камбана, която ще ни събуди за това какво ни предстои в образованието в следващите 20 години. Ако искаме да имаме силна държава и нация, образованието е на първо място.

Това заяви при откриването на учебната година в столичното 22 Средно училище "Г.С.Раковски" вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, пише БГНЕС.

Заедно сме и няма да допусна нацията да не стои зад вас, защото образованието е национална задача. Годината няма да е лека, но като успеем, ще сме успели в най-важното. Така вицепремиерът се обърна към учителите, а на учениците пожела да намират удоволствие в ученето и да се научат да побеждават.

Не можем да отлагаме дълго чакани промени в нашата образователна система. Трябва да запазим вдъхновението от този ден през цялата година, каза още вицепремиерът. Успяхме да наваксаме закъснение от 6 месеца. Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване. Няма да има смяна по средата на годината, посочи по-рано през деня Кунева.

Тя обясни, че броят на учителите, които все още липсват е много по-малък от този през август месец, като годината ще бъде ресурсно обезпечена чрез наемането на пенсионирани учители – процес, който може да започне след 15 септември.

До днес не са заети 80 бройки за учители за целодневно обучение в училищна група. Свободни са още 68 места за начални учители, 63 за преподаватели по английски език, 48 - за възпитатели в общежития и 36 за ресурсни учители, цитира данни тя. Кунева обаче предупреди, че освен учители в училищата, липсват и други педагогически специалисти като учителите в детските градини, хореографи, логопеди, психолози и т.н.

Вицепремиерът обяви, че министерството на образованието и науката, заедно с министерството на здравеопазването ще търсят начини да се засили контролът върху медицинските бележки, които учениците представят за извинения на отсъствията. Трябва да сме сигурни, че са взети всички мерки, за да се пресече порочната практика с фалшиви медицински бележки. Тя уточни, че това може да стане чрез поставяне на изискване бележките да са съпроводени от амбулаторен лист, каквато практика има вече в някои училища. 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: