Американците с рекордно ниско доверие в медиите

Американците с рекордно ниско доверие в медиите
aej-bulgaria.org
A A+ A++ A

 

Доверието на американците в медиите достигна най-ниското си ниво и оспорваната предизборна надпревара вероятно е причина за това, сочи проучване на „Галъп“, пише БГНЕС.

На въпроса дали медиите съобщават новините „пълно, акуратно и честно“, на който отговорите на едва 32% от американците показват голяма доза доверие, което е най-ниското равнище на резултат в историята на извършването на допитвания до общественото мнение на „Галъп“.

„Галъп“ започва да задава този въпрос през 1972 г., а от 1997 г. извършва анкетирането всяка година.

Доверието в медиите достига най-високата си точка през 1976 г. - 72%, заради работата на разследващи журналисти по отразяването на виетнам и Аферата Уотъргейт. Но след 2007 г. доверието спадна под 50%.

"Макар да е ясно, че доверието на американците в медиите ерозира с течение на времето, предизборната кампания може да е причината, че е паднало толкова рязко тази година", е оценката на анкетата от „Галъп“. "Много републикански лидери и консервативни анализатори казват, че (кандидатът за президент от Демократическата партия) Хилъри Клинтън е получила прекалено положително медийно внимание, докато (републиканският кандидат) Доналд Тръмп се гледа с несправедливо или отрицателно внимание, това може да е основната причина за относително ниското доверие в медии."

От „Галъп“ са на мнение, че острите критики от пресата към Тръмп също може да са оказали влияние върху общественото мнение.

Само 14% от републиканците казват, че вярват на медиите, което е сериозен спад от нивото от 32% преди година и най-ниското ниво на доверие сред републиканците от 20 г.

Сред демократите 51% изразяват доверието си в медиите. Тук също има спад, но е по-малък – от 55% преди година. Подобно е положението при независимите избиратели – спад от 33 на 30 % за една година.

„Галъп“ проведе анкетата с телефонни обаждания на 1020 души от в периода 7-11 септември.

#доверие #американци #медии #ниво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »