Новооткрити артефакти от Перперикон

Новооткрити артефакти от Перперикон
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Откритата през лятото на Перперикон раннохристиянска базилика е последният повод за гордост на екипа от археолози, които са работили около 17 години за нейното изкопаване и консервиране, предаде БНР.

Известният археолог проф. Николай Овчаров показа вчера няколко накити от злато и сребро оттам, които могат вече да се видят и в София. Той съобщи, че независимо от успешния археологически сезон тази година - работата на Перперикон за следващата година ще бъде още повече и с тенденция за още много нови открития и артефакти.

Няколко златни и сребърни накити, открити това лято, вече и реставрирани бяха показани на журналисти в целия им блясък. Тези артефакти са на повече от 1200 години. Защо точно това място в Родопите е било такъв сериозен духовен център в продължение на векове - според археолозите и историците нищо не е случайно. В този малък регион на Родопите се съсредоточават енергийни ресурси, красива природа, и наличие на много златни залежи.

Тези причини са в основата на струпването на толкова много култури и духовни центрове на различни религии именно на това място. В продължение на повече от 17 години на Перперикон бяха открити три християнски базилики, известното в древността тракийско светилище на бог Дионисий, средновековен български манастир и дори едно мюсюлманско тюрбе (гробница) на неизвестен османски воин.

И все пак все още не всичко на Перперикон е разкрито, следващия сезон работата на археолозите продължава в южния квартал. Проф. Николай Овчаров се надява да изникнат от земята още градове, храмове и кой знае какви чудеса за показване.

#Перперикон #Николай Овчаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници