Папата обявява Майка Тереза за светица

Папата обявява Майка Тереза за светица
Нова телевизия
A A+ A++ A

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието Майка Тереза ще бъде канонизирана на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим, пише Нова телевизия.

Церемонията ще премине под ръководството на папа Франциск в присъствието на десетки хиляди вярващи и правителствени делегации от различни страни. Канонизирането на монахинята от албански произход ще стане в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието.

Делегации от най-малко 15 държави се очакват във Ватикана. Префектурата на Рим, където ще се стекат най-малко 100 000 вярващи, е въвела изключителни,. За реда ще се грижат над 3000 полицаи.

Майка Тереза, наричана Калкутска, тъй като беше посветила живота си в служене на страдащите и бедните в Индия, беше провъзгласена за блажена през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната ватиканска комисия призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви.

Канонизацията на Майка Тереза ще бъде отпразнувана също в Скопие, столицата на днешна Македония, където тя е родена. В Калкута (Колката), където е основан от нея Орденът на милосърдието, не е предвидена специална церемония.

Заедно с Майка Тереза ще бъдат канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

#Нобелова награда за мир #Майка Тереза #канонизирана #папа Франциск #мерки за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"