Трафикът към Гърция постепенно намалява

Трафикът към Гърция постепенно намалява
Дарик нюз
A A+ A++ A

 

Днес с пълна сила започна голямото пътуване за празничните дни. Огромно колони от автомобили се образуваха най-вече по граничните пунктове с Гърция, както и по магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма". Задръствания се образуваха и на изходите от София. В следобедните часове ситуацията бавно, но все пак започва да се нормализира, пише ДАРИК нюЗ.

Трафикът към граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" за Гърция постепенно намалява. Колоната автомобили, чакащи да преминат към Гърция, е около 2-3 километра. Очаква се до часове опашката напълно да се стопи. На пункт "Илинден-Ексохи" няма автомобили и трасето може да бъде използвано като алтернатива за пътуване до Гърция, ако още не сте се отклонили за Кулата. Това обясни областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Целият наличен ресурс на гранична полиция е на пункта, а трафика се обработва по 6 трасета, като за минута се обработват между 13 и 15 автомобила, допълни Михайлов.

"Направено е всичко необходимо, за да бъде осигурена безопасността на пътуващите. Екипи на КАТ регулират движението. Предупредени са и спешните центрове в Петрич и Сандански, ако на някой в колоната му стане лошо", обясни Михайлов и призова за търпение и спокойствие на пътуващите.

Служителите на граничните пунктове споделят, че толкова интензивен трафик не са виждали. Проверката на документите трае не повече от няколко минути, но при толкова много коли опашките са неизбежни.

Пътуването към Гърция тази сутрин се превърна в истински кошмар за стотиците хиляди българи, решили да изкарат последните летни почивни дни на Бяло море. Струпването на автомобили на Кулата започна още в 05:00 ч. сутринта, а към 08:30 ч. колоната набъбна до 20 км. Опашката блокира магистрала "Струма" още при Сандански. Това изнерви шофьорите, които признаха, че придвижването на 100 метра става за 30 минути. До инциденти не се стигна.

Днешното задръстване обаче беше съвсем очаквано. Преди около 15 дни гръцките хотелиери свалиха цените на нощувките с около 20% за българските туристи. Те направиха тези отстъпки именно за българските туристи, които традиционно през септември избират южната ни съседка за кратки морски почивки. Макар да не се позовават на официални цифри гръцките туроператори признават, че това лято са посрещнали рекорден брой български туристи.

На българо-турската граница трафикът е интензивен за леки автомобили на вход. На ГКПП "Капитан Андреево" има образувана колона от 5 км за товарни автомобили на вход. На ГКПП - Лесово има образувана колона от 2 км за товарни автомобили на вход.

На българо-румънската границa на ГКПП "Дунав мост - Русе трафикът" е интензивен за леки автомобили на вход и има образувана колона от 1 км товарни автомобили на изход. На ГКПП "Дунав мост - Видин" има образувана колона от 2 км товарни автомобили на изход. На границита със Сърбия и Македония трафикът е нормален на всички ГКПП.

Продължава да е натоварен трафикът по магистрала "Хемус" най-вече заради ремонтите на тунелите, по магистрала "Тракия" е интензивен, но няма сигнали за струпвания.

Трафикът в София също постепенно се успокои. Това каза за Агенция „Фокус" комисар Тенчо Тенев - началник на „Пътна полиция" към СДВР. „На всички изходни артерии вече светофарите са на автоматичен режим. Движението понамаля и горе-долу софиянци се изтеглиха от града. Над 30 000 автомобила напуснаха столицата", заяви комисар Тенев.

„Нашите екипи ще останат разположени до към 18:00 ч., но ако се наложи, може и по-късно. Засега обаче виждам, че нещата се успокоиха", добави началникът на „Пътна полиция".

По думите му се очаква отново засилен трафик на 6 септември още от сутринта, но този път в обратна посока. „Имаме готовност и всичките ни екипи ще са на работа. Този път ще са разположени в обратната посока - на входните артерии на София", каза още комисар Тенчо Тенев.

#голямото пътуване #Гърция #трафик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"