Турция пусна 34 000 затворници

Турция пусна 34 000 затворници
Източник: trud.bg
A A+ A++ A

 

Властите в Турция освободиха близо 34 000 затворници, съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирани от в. „Индипендънт“, предаде БГНЕС.

Все още не е ясно дали ходът е част от мерките, предприети от правосъдния министър Бекир Боздаг, според които затворници, които нямат връзка с преврата от 15 юли, трябва да бъдат освободени, за да отворят места за арестуваните след него.

В рамките на чистката след опита за сваляне на президента Реджеп Ердоган от власт бяха арестувани близо 40 000 души, сред които държавни служители, полицаи, военни, учени, журналисти и други.

Миналия месец от офиса на върховния комисар за човешки права предупредиха, че чистката може да е в нарушение на международното законодателство. „Въпреки че разбираме същността на кризата в Турция, ние сме притеснени, че стъпките на правителството да ограничи широк кръг от гаранции за спазване на човешките права, отиват отвъд това, което може да бъде оправдано в светлината на настоящата ситуация“, се посочва в съвместното съобщение на експерти от офиса на върховния комисар. 

#Министерството на правосъдието #Бекир Боздаг #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »