223 милиона долара ще похарчи Индия за нови оръжия

223 милиона долара ще похарчи Индия за нови оръжия
A A+ A++ A

 

Индия възнамерява да използва за закупуване на модерни оръжия около 1,5 трилиона рупии (223 милиарда долара) през следващото десетилетие. В списъка на покупките са изтребители, хеликоптери, подводници, съобщи БГНЕС.

"В списъка на покупките са 500 хеликоптера, 12 подводници, около 220 изтребителя, от които около 100 с един двигател и 120 с два двигателя, както и самолетоносач", казва източник на телевизията от Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Манохар Парикар възложи на екипа си да разработи проект за стойността на модернизацията на националните въоръжени сили в бъдеще. Този план ще допълни средносрочната "пътна карта" за модернизация на въоръжените сили за периода до 2027 г.

Според телевизията, ръстът на разходите за обновяване на въоръженията ще бъде около 8% годишно. "Свидетели сме на годишен ръст между 5% и 9%, така че средният ръст е 8% - това е реална цифра", казва източникът, добавяйки, че в текущата финансова година, завършваща през март 2017 г., Министерството ще изхарчи за покупки около 12, 7 милиарда долара.

Индия е сред лидерите на купувачите на оръжия: според Международния институт за изследване на проблемите на мира в Стокхолм (СИПРИ), от 2011 г. до 2015 г., Индия има дял от около 15% от общия внос на оръжия в света.

Според оценки на редица индийски медии, през годините страната е подписала 162 договора за доставка на военна техника, включително 67 с чуждестранни производители. Според някои индийски медии, в продължение на 15 години, страната е похарчила около 120 милиарда долара за купуване и модернизация на оръжията си.

През последните години Делхи обяви програмата „Направи в Индия” и изисква от чуждестранните доставчици предаване на технологиите и организиране на производството на индийска територия. Като уточнява източникът на телевизията, Министерството на отбраната ще опитва да постигне и новите покупки да се извършат въз основа на програмата "Направи в Индия". 

#Индия #Арсенал #оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »