Добивът на полезни изкопаеми у нас се е повишил рекордно

Добивът на полезни изкопаеми у нас се е повишил рекордно
Източник: nia14.ru
A A+ A++ A
Добивът на полезни изкопаеми у нас се е повишил с 12 процента през миналата година. Това е рекорден скок за последните 10 години, отчетоха от Българската минно-геоложка камара, предаде БНР. 
 
По случай Деня на миньора камарата отбелязва и 25 години от създаването си. 
 
Най-голям скок - от 24 на сто, има при добива на индустриални минерали. Увеличение има и при добиването на инертни и строителни материали - със 17 процента, на твърди горива - с 13 на сто и на метални полезни изкопаеми -  с 4 процента. Освен вече традиционния спад при течните горива, с близо 11 на сто е намалението при първенеца от предишните две години - подотрасъла на скално-облицовъчни материали. Тук има още един проблем, че в отделни райони на страната незаконният им добив достига до 90 процента, казва председателят на  Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков.
 
"Тази цифра важи за отделен регион, за отделни области в страната като концентрация на незаконен добив. Нашето предложение на Камарата е незабавно да се направи допълнение на Наказателния кодекс и да се инкриминира незаконния добив на подземното богатство", заявиха от Българската минно-геоложка камара.
 
Иначе с най-висок принос към общата стойност на продукцията на минерално-суровинната индустрия е добиването на метални полезни изкопаеми - с 52 процента, и добивът на въглища - с 31 на сто. 

#Лъчезар Цоцорков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"