Нов план за взаимодействие между Турция и ЕС относно миграцията

Нов план за взаимодействие между Турция и ЕС относно миграцията
A A+ A++ A

 

Европейският съюз трябва да предложи нов формат на сътрудничество с Турция вместо продължаване на фиктивните преговори за членство, заяви в интервю за австрийската агенция АПА канцлерът Кристиан Керн. За това информира БНР.
 
Керн съобщи, че Виена ще излезе с инициатива на европейско равнище за прекратяване на тези преговори, като предварително я отработи с другите страни. По думите му обаче, това не трябва да застрашава споразумението за мигрантите. Австрийският канцлер смята, че Анкара е заинтересована от спазването на договореностите, тъй в противен случай сътрудничеството в други сфери би било поставено под въпрос. Кристиан Керн призова за изработването на план за взаимодействие между страните в сферата на икономиката, сигурността и миграцията.

Канцлерът не изключи възможността още на 6 септември Австрия да въведе извънредно положение заради бежанците. Той отбеляза, че през последните месеци бежанският поток е намалял силно, но властите трябва да бъдат готови за възстановяването на предишните му нива, ако ситуацията в Турция и Северна Африка се промени. 

Европейският съюз трябва да разреши безвизовите пътувания за турските граждани от октомври или споразумението за мигрантския поток ще бъде замразено, заяви междувременно пред германския вестник "Билд" турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той обаче посочи, че за момента разговорите с Европа все още продължават.

#Европейски съюз #сътрудничество #Турция #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »