Незаконна търговия на оръжие в Румъния

Незаконна търговия на оръжие в Румъния
A A+ A++ A

Във връзка с информация на "Скай нюз" за незаконна търговия с оръжие, вкарано от Украйна бе извършена проверка от румънското Управление за борба с организираната престъпност и тероризма.

Това съобщи пресслужбата на DIICOT, цитирана от ТАСС.

„Проверяваме истинността на тези материали”, каза главният прокурор на DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) Даниел Хородничану пред агенция Аджерпрес.

„Има много неясни неща, много несъответствия. Изглежда странно, че търговците на оръжие са разрешили на британските журналисти да ги снимат”, съобщава БГНЕС.

Председателят на парламентарната комисия за контрол на Службата за външно разузнаване (SIE) Михаице Клементе потвърди, че престъпниците може да внасят оръжие от територията на Украйна. „Възможно е да съществуват румънски граждани, които придобиват оръжие в Украйна и го препродават на Запад или в Близкия изток”, цитира го сайтът hotnews.ro.

Бившият директор на SRI Костин Джорджеску се обяви за необходимостта от сътрудничество с Украйна за пресичане на каналите за доставка на оръжие, като изказа опасения, че в крайна сметка то може да попадне в ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава”. От Румъния оръжието попада в други страни и в края на краищата в ръцете на мафиоти и терористи. Необходимо е международно сътрудничество, особено с Украйна, с митническите власти. От Украйна оръжието може да се превозва през Молдова, Полша и Румъния”.

Мисля, че тези кадри са реални, защото тази търговия съществува. Това трябва да е сигнал за тревога. Оръжието не се произвежда от „Ислямска държава” в Сирия или Ирак, то се купува в различни страни”, каза Джорджеску.

Група британски журналисти пристигна в Румъния, за да се срещне с търговците на оръжие, които са готови да го продадат на купувачи в Западна Европа. „Те знаеха, че сме журналисти и искаме да покажем, че е относително лесно да се купи оръжие”, каза във филма един от британските журналисти. „По време на срещата те ясно казаха, че ще продадат на всеки клиент – банкови обирджии, престъпни групировки, терористи – без каквато и да е разлика”. Според тях оръжието идва в Румъния от Украйна, а друга група го доставя в Западна Европа и в Близкия изток.

#оръжие #търговия #незаконно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"