Маринела Петрова е новият заместник-министър на финансите

Маринела Петрова е новият заместник-министър на финансите
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов назначи Маринела Петрова за заместник-министър на финансите на мястото на Карина Караиванова, която беше избрана от Народното събрание за председател на Комисията за финансов надзор, съобщиха от правителствената пресслужба.

Маринела Петрова е магистър по специалността „Социално-икономическо планиране“, придобита в Университета за национално и световно стопанство, и магистър по „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Следдипломната й квалификация в образователни институции в Австрия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Холандия е в областта на анализа на икономическите политики, финансовото и макроикономическото прогнозиране, координация и управление на икономическите политики в ЕС, и умения за водене на преговори.

Професионалният й път започва през 1992 г. като експерт в Агенцията за икономическо програмиране и развитие (впоследствие преименувана на Агенция за икономически анализи и прогнози), в която през май 2001 г. става директор на дирекция „Европейска интеграция“. От 2 ноември 2009 г. заема длъжността директор на дирекция „Европейски въпроси и политика“ в министерството, а от октомври 2010 г. досега е директор на дирекция „Икономическа и финансова политика“ в МФ и отговаря за изготвянето на Националната програма за реформи и Конвергентната програма, наблюдението по макроикономическите дисбаланси, подготовката на позициите и участие в съветите ЕКОФИН, Икономически и финансов комитет (EFC), Комитета по икономически политики (EPC), Бюджетен комитет и други европейски формати.

Новият финансов министър има пряка отговорност в подготовката на присъединяването на страната ни към Европейския паричен съюз. Свободно владее английски език, ползва френски и руски. /БГНЕС

#Министерство на финансите #Маринела Петрова #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »