"Фич": Кредитният рейтинг на България остава на ниво "ВВВ-" със стабилна перспектива

"Фич": Кредитният рейтинг на България остава на ниво "ВВВ-" със стабилна перспектива
БГНЕС
A A+ A++ A

Дългосрочният кредитен рейтинг на България в чужда и местна валута бе потвръден от консултгантската агенция „Фич“ на нива съответно "ВВВ-" и "ВВВ". Рейтинговата агенция запазва в същото време и тяхната стабилна перспектива, предаде БНР.

В доклада си „Фич“ отбеляза, че потвърдените рейтинги отразяват относително ниския български държавен дълг и подобряващия се външен финансова баланс.

Агенцията обаче посочва, че една от най-бедните страни - членки на ЕС е изправена пред структурни предизвикателства, за да подобри своите дългосрочни потенциални нива на икономически растеж и да повиши БВП към нива, които да отговорят на растежа на страните с подобен или по-високо рейтинг.

Рейтинговата агенция прогнозира, че излишъкът по текущата сметка на България през периода 2016-2017 година ще продължи да се движи били до 2,2% от БВП главно благодарение на постепенното свиване на българския международен търговски дефицит. Износът ще се възползва от разнообразната експортна база, по-слабото евро и икономическото възстановяване на ключови търговски партньори на нашата страната.

"Фич" очаква БВП на България да нарасне с 2,1% през 2016 година след растеж от 3% през миналата година, като забавянето на растеж отразява прогнозите на агенцията за свиване на инвестициите през настоящата година след края на финансиращия цикъл на ЕС за нашата страна за периода 2007-2013 година. В същото време обаче агенцията прогнози ускоряване на растежа на потреблението на домакинствата. Повишението на заетостта и по-високите нива на разполагаемия доход би трябвало да повишава растежа на частното потребление до около 2,0% през 2016 година от едва 0,8% през миналата година.

Според кредитната агенция, нетният износ се очаква да бъде ключов двигател за БВП на нашата страната, като тя оценява, че потенциалното ниво на икономически растеж ще бъде около 2,5% и ще бъде постигнат в периода 2017-2018 година.

За настоящата година "Фич" прогнозира, че фискалният дефицит на България ще остане около 2,0% от БВП (след 2,1% през 2015-а), докато държавният дълг ще нарасне до 33,2% от БВП (от 26,7% през 2015-а).

Стабилната перспектива пред потвърдения кредитен рейтинг пък отразява мнението на "Фич", че възходящите и низходящите рискове пред него са понастоящем балансирани.

 

#Фич #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"