Меркел оптимист за Еврозоната: Проблемите в италианските банки няма да се отразят на ЕС

Меркел оптимист за Еврозоната: Проблемите в италианските банки няма да се отразят на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел изрази оптимизъм във вторник, че Италия ще бъде в състояние да избегне банкова криза и настоя, че ситуацията няма да прерасне в нова криза в Еврозоната, пише The Local.

„Интензивни дискусии се водят между италианското правителство и Европейската комисия и съм убедена, че въпросите, които се обсъждат, ще бъдат разрешени“, заяви Меркел по време на съвместна пресконференция с премиера на Ирландия Енда Кени.

„Не виждам оформянето на криза в общ смисъл“, добави тя.

Разрастват се страховете на финансовите пазари, че Италия може да възроди дълговата криза в Еврозоната, ако не успее да се справи с 360-те млрд. евро лош дълг (дълг, който не може да бъде събран, б.р.), стоящ в националните банки.
Пазарите се „разкиселиха“ на няколко италиански банки, сред които третия най-голям заемодател в Италия и най-стара банка в света Banca Monte Pasch.

Лошият дълг създава икономически, а също и политически трудности за министър-председателя Матео Ренци, който трябва да се съобразява с новите правила на Еврозоната, които ограничават спасяването на банки с публични средства, без инвеститорска подкрепа.

Големият лош дълг също е бреме за икономиката, защото ограничава възможностите на банките да кредитират бизнеса, което забавя икономическия растеж.

Италианската икономика отбелязва минимален, ако въобще някакъв, икономически растеж през последните години, като не успява да възвърне загубените позиции, загубени след глобалната финансова криза и кризата в Еврозоната.

#еврозона #Ангела Меркел #Германия #Италия #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"