New York Times: Разногласия в НАТО за курса към Русия

New York Times: Разногласия в НАТО за курса към Русия
БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата на НАТО във Варшава демонстрира, че редица държави от Евросъюза, включително Германия, Франция и Италия, показват все по-малка готовност да следват антируския курс, за който настоява Вашингтон. Такова мнение се съдържа в статия под заглавието "Единството на НАТО бе тествано от Русия и даде няколко пукнатини“, публикувана във вестник "Ню Йорк таймс".

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните от алианса „се опитаха да демонстрират единен фронт. В същото време във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия, освен нейния разрив с Великобритания, който привлича основното внимание“, отбелязва се в статията. Според изданието „повечето от тях (разногласията) засягат въпроса дари трябва да бъде сдържана или омиротворявана Русия“.

Вестникът отбелязва, че "Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност да отстъпят от твърдите си позиции", изразени по-рано от тях - "от икономическите санкции на НАТО, целящи натиск върху Русия, до военните маневри с цел нейното сдържане".

В тази връзка "Ню Йорк таймс" напомня, че италианският премиер Матео Ренци взе наскоро участие в Петербургския международен икономически форум. "Френският президент Франсоа Оланд говореше за необходимост от взаимодействие с Русия, посочва се в статията. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува мащабните военни учения в Полша миналия месец, обяснявайки, че те провокират Русия. Той ги нарече „дрънкане на оръжие".

Вестникът се позовава на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, който наскоро е бил в ЕС. "Бях поразен от разногласията сред ръководството на Европа как да се отговори на всички тези предизвикателства“, сподели той, предава РИА-Новости.

#Германия #Франция #Италия #Обама #разногласия #Ренци #Оланд #Щайнмайер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"