Прокуратурата установи, че Динко от Ямбол е подбуждал към омраза

Прокуратурата установи, че Динко от Ямбол е подбуждал към омраза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Динко Вълев от Ямбол, който се прочу с арестите на незаконно преминали границата имигранти, е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза. Това е установила проверка на районната прокуратура в Средец, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК), които подадоха сигнала срещу него. Преписката срещу него е изпратена на Софийската районна прокуратура, която е компетентна, тъй като Вълев се е изявявал и в ефира на Би Ти Ви.

На 14 февруари Вълев се е обадил на тел. 112, за да съобщи, че е задържал 16 чужденци. "На операторите Вълев заявил, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко… ще ги лопам“, пише в съобщението на БХК.

„Дискриминационният елемент е именно субективната причина, поради която Вълев извършва деянието, доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване. В случая от субективна страна данните позволяват налагане на извод, че Вълев е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци. Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества. Отделно от това той е действал в резултат от предварително генерално формулирано убеждение за ценността на определена обществена група – най-общо наречена бежанци, изградено върху пряка или непряка оценка за нея“, е записано в постановлението на наблюдаващия прокурор Валентина Маджарова. „Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефектът от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория. [Правото на свобода на изразяване] включва изразяването на мнение и разпространяването му, но то не е абсолютно и е съпроводено със специални задължения и отговорности и може да бъде ограничавано за зачитане на правата и доброто име на другите. По-специално това право не включва пропагандирането на омраза, ненавист, враждебност или унижаване на основата на етнос, раса, религия и други признаци“, пише тя.

#Динко Вълев #Ямбол #чужденци #прокуратура #БХК #етнос #раса #религия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"