В Дупница ревнаха: Да се върнат братя Галеви, щом държавата не може да ни защити

В Дупница ревнаха: Да се върнат братя Галеви, щом държавата не може да ни защити
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като държавата не може да ни защити, да се върнат братя Галеви, призоваха измамени съкооператори на "Популярна каса" в Дупница. Парите вложени в хотел.

Преди дни избухна огромен скандал в Дупница и Сливен, където кредитни кооперации обявиха несъстоятелност а стотици граждани загубиха парите си. Оказа се, че шефът на кредитната кооперация е вложил парите в голям хотел, а според вложителите имал и имоти в Гърция.

Срещу председателя на популярната каса и собственик на хотела пуснали жалби и хора, които купили апартаменти в комплекса, но не получили нотариален акт. Почти всички преписки обаче били прекратени.

„Ние в града го приемаме като банка”, заяви една от потърпевшите. „Срещнах се с адвокат по търговско право, който ми каза, че не сме съкооператори, а обикновени вложители”, допълни тя.

Потърпевшите заявяват, че никога не е имало срещи на кооперацията и никога за нищо не са били викани. Твърдят още, че в договорите им пише, че те правят срочни вноски. Никога не са знаели, че с парите им ще бъдат използвани за хотел.

Законодателството трябва да се синхронизира с европейското в посока влогово-кредитна дейност на кредитните кооперации, които имат взаимо-спомагателни каси.
Тези структури работят в селски райони и малки населени места и финансират малкия и среден бизнес.

Това обясни пред БНР Иван Попов, изпълнителен директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и на организациите за микрокредитиране. По думите му причината за липса на регламент за влогово-кредитната дейност е политическа, защото навсякъде в развитите страни тези структури предоставят ресурс на малкия и средния бизнес.

Кооперациите с ВСК не са финансови пирамиди, увери Попов и се позова на Закона за кооперациите, който определя какви са източниците на средства и как се разпределят вноските на членовете. Това са структури от затворен тип, които по регламент не могат публично да привличат средства и би трябвало подобни случаи да са привлекли вниманието на съответните органи, категоричен бе Попов.

Той допълни, че въпреки че повечето хора гледат на парите в тези каси като влог, всъщност това е заем, който те предоставят на касата, а повечето случаи парите се инвестират или се предоставят като заеми на други членове на кооперацията.

Касите, които станаха медийно известни покрай загубата на пари на вложители в тях, не са членове на съюза и са частни случаи. При единият от тях всички средства са инвестирани в един обект, докато в нашите кооперации по 150 кредита минимум се въртят и се предоставят, каза още Попов.

Популяните каси не подлежат на държавен контрол, обобщи Иван Попов и изтъкна, че кооперациите, в които могат да бъдат създадени взаимоспомагателните каси, подлежат на регистрация в БНБ.

„Проблемът очевидно е много сериозен. Това не са изолирани случаи. Има над 20 такива дружества само в търговския регистър. Още от вчера чувам как започва едно прехвърляне на отговорност от страна на институциите по случая”, коментира пред Нова телевизия Петър Славов, депутат от Реформаторския блок.

Според него има два ключови момента. Единият е, че хората са мислили, че това е банка. „Явно че някой по някакъв начин го е презентирал като банка, не може просто така да си го измислят”, коментира Петър Славов.

Освен това по думите му се говори за публично набиране на влогове. „Това може да прави една финансова институция, банките. Това не може да го прави кооперация”, обясни Славов.

 

 

#Дупница #пирамида #вноски #братя Галеви #държава #популярна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »