Проектозаконът срещу тероризма влиза за обсъждане в съвета по сигурността в Министерския съвет

Проектозаконът срещу тероризма влиза за обсъждане в съвета по сигурността в Министерския съвет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектозаконът за противодействие на тероризма ще бъде обсъден днес в съвета по сигурността при премиера, съобщава БНР.

Временни мерки и ограничения по отношение на права и свободи на граждани ще има при провеждането на антитерористични операции.

Предлага се още при актове на тероризъм на територията на България, от което са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, големи имуществени вреди, включително и за икономиката, или има значителни последици за околната среда, като мащабни замърсявания на почва, вода или въздух, да може да се обявява извънредно положение, с произтичащите от това необходими ограничения на права и свободи на гражданите.

Законът ще регламентира и участието на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм и в предотвратяване на последствията от него. Предвижда се при участие в тези дейности армията да има правомощия по отделни текстове по Закона за МВР.

Антитерористичният закон ще наложи промени и в други нормативни актове. Отново ще се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. В правомощията на спецагенцията ще бъде и провеждането на интервюта с незаконно влезли на територията на страната. ДАНС ще може да призовава и да задържа лица.

Телефонните оператори ще имат задължение, в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм да предоставят незабавен достъп до трафичните данни.

 

#проектозакон #МВР #ДАНС #противодействие #тероризъм #агенти #данни #правомощия #данни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"