Четирима от всеки 10 гърци едва си плащат сметките

Четирима от всеки 10 гърци едва си плащат сметките
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Четирима от всеки 10 гърци изпитват трудности при плащане на ипотеките, наемите и сметките, а над половината от домакинствата нямат средства да осигурят храна всеки ден. 

Според експерти семействата с материални проблеми са онези, които отговарят на най-малко 4 от следните критерии: трудности при изпълнението на спешни финансови задължения; невъзможност да си позволи най-малко едноседмична почивка всяка година, невъзможност да консумира риба или месо поне всеки втори ден, невъзможност да плаща за отопление, когато е необходимо, липса на основни уреди като пералня, телефон или цветен телевизор, невъзможност да изплаща заеми и основни сметки.

През 2015 г. 22,2% от гръцкото население са покривали четири от тези категории, в сравнение с 21,5 на сто през 2014 г. и 12,8 на сто през 2005 г., съобщи ЕЛСТАТ. 87,1% от най-бедните семейства са заявили, че не са в състояние да отидат на почивка най-малко една седмица всяка година, докато в домакинства със средни доходи процентът е бил 44,8 на сто.

В бедните домакинства 52,5 на сто не са били в състояние да купуват месо или риба всеки втори ден, докато в домакинствата със средни доходи процентът е значително по-малък - 1,8 процента. Общо 41 на сто от домакинствата заявяват, че са имали проблеми с изплащането ипотеки или наема, докато при бедните семейства този процент е 64,7 на сто.

#гърци #трудност #плащане #сметки #ипотеки #наеми #риба #месо #домакинства #бедни семейства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »