Ученията на НАТО в Черно море са в интерес на българската отбрана, обяви Митов пред Лавров

Ученията на НАТО в Черно море са в интерес на българската отбрана, обяви Митов пред Лавров
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Натовските учения в Черно море са в интерес на българската отбрана и повишаването на нейния капацитет", е заявил министърът на външните работи Даниел Митов в разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщиха от МВнР. Той се е състоял вчера в Сочи в рамките на 34-ата сесия на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Разговорът идва на фона на дискусии през миналия месец за евентуално формиране на черноморски флот от бойни кораби на България, Турция и Румъния. Идеята беше приписана на президента на Румъния Клаус Йоханис, който обаче обяви, че изявлението му, при неговата визита в София, не е било коректно преведено.

Пред Лавров, Митов е подчертал, че стабилността и сигурността в региона на Черно море могат да се засилят чрез ефективното прилагане на икономическите инструменти на ЧИС и привличането на повече международни инвеститори. Двамата са обсъдили също двустранните отношения, енергийните въпроси и теми от международния дневен ред.

"Двустранните ни отношения трябва да се развиват на базата на равнопоставеността и съществуващите обективни взаимни интереси, независимо от противоречията в някои области", посочил министър Митов.

Относно енергийните въпроси българският външен министър изразил задоволство от съществуващата към момента сигурност на доставките на руски природен газ за България и преноса му към Турция, Гърция и Република Македония. "Националните ни усилия са насочени към превръщането ни в газоразпределителен център в региона. В тази връзка разглеждаме доставките и на руски газ като потенциален източник за неговото захранване. Българското правителство има интерес от това да бъдат преодолени различията и в крайна сметка, каквото и да се прави за в бъдеще между Руската Федерация и ЕС по енергийна линия, то трябва да бъде стриктно съобразено с европейското законодателство и правила", заявил министърът.

По време на разговора между двамата станало ясно, че развитието на сътрудничеството в областта на туризма има приоритетно значение за България. "Русия е един от основните туристически пазари за страната ни. След две поредни години на значително намаляване, приветстваме увеличаването на броя на руските туристи през 2016 г.", казал Митов.

 

#Даниел Митов #Сергей Лавров #Черно море #учения #отбрана #Черноморски флот #бойни кораби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »