Четирима души са загинали след взрив в унгарския национален парк „Хортобадь“

Четирима души са загинали след взрив в унгарския национален парк „Хортобадь“
AFP/ Фокус
A A+ A++ A

Експлозия е разтърсила този следобед унгарския национален парк „Хортобадь“. Четирима сапьори са загинали, а един е бил сериозно ранен. Предполага се, че трагедията се е разиграла, докато са обезвреждали открита в района бомба, останала от 80-те години, когато на мястото е имало полигон, предаде Origo.hu.

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Унгария Тибор Бенкьо е наредил незабавно да се проведе разследване. Той е пристигнал на мястото на инцидента и ще проведе пресконференция, след като се върне в Будапеща. Министерството на отбраната, както и генералният щаб са изпратили своите искрени съболезнования за близките на загиналите.

„Едва ли става дума за човешка грешка, понеже унгарските сапьори са много добре подготвени. Най-вероятно пред тях е имало експериментално устройство или такова, което не е било известно на специалистите. Възможно е също така корозията да е била причина за взрива на бомбата“, заяви Атила Ладочи – експерт по взривовете.

Кметът на близкия град Надудвар Имре Беке заяви, че районът, където е станала експлозията, е бил подлаган на прочистване от стари , останали от когато там е имало полигон, снаряди. „В близост до града има около 5500 кратера от бомби, някои от които са с диаметър от 7-9 метра“, добави той, цитиран от Фокус.

#експлозия #Унгария #бомба #80-те години

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"