Вържи даскала и попа: Учителските заплати в България - на опашката в цяла Европа

Вържи даскала и попа: Учителските заплати в България - на опашката в цяла Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Горещата тема в образованието от последните седмици са учителските заплати. След като ресорният министър Меглена Кунева и синдикалистът Янка Такева отправиха внушението, че заплатите на преподавателите ще се увеличат с 10%, в последствие стана ясно, че такива разчети не са правени, и нито премиерът Борисов, нито финансовият министър Горанов знаят за плановете на МОН.

Всички обаче обещаха да положат усилия да намерят решение на проблема. А проблемът с учителските заплати у нас е изключително сериозен. Заради ниското заплащане масово младите образовани българи не искат да стават учители, което изправя сектора пред криза. Огромен процент от преподавателите в страната са в предпенсионна възраст. В МОН са наясно, че трябва да предприемат ход по отношение на заплатите, ако искат да привлекат млади учители.

Дори държава и министерство да си подадат ръка в общото усилие за повишаване на учителските възнаграждения обаче, ситуацията у нас остава далеч по-притеснителна в сравнение с положението в останалите европейски държави. По статистика именно учителите в България са най-зле платените в Европа със средна годишна заплта от 4970 евро. Основното минимално заплащане е 3252 евро.

Възнаграждението на един учител зависи от стажа, допълнителната квалификация, работата с деца със специални потребности, участието в извънкласни дейности, извънредния труд и др. В други страни обаче заплащането може да бъде увеличавано и по други критерии. Във Великобритания например учителите получават увеличение на заплатата при констатиране на добро представяне по отношение на методите на обучение. В Чехия, Унгария, Румъния, Австрия и Полша пък преподавателите могат да станат по-високо платени при добри резултати на учениците си. Най-добре платените учители в Европа са тези в Люксембург и Лихтенщайн.

В Лихтенщайн те започват със средна годишна заплата от 68 000 - 80 000 евро, в зависимост от това в кой курс преподават, достигайки в последствие максимума от 131 000 евро. В Люксембург средната годишна учителска заплата е 100 000 евро. Всички балкански страни изпреварват България по отношение на учителските заплати, дори тези, които не са членове на ЕС. В Гърция минималната годишна учителска заплата е 13 104 евро, а максималната - 24 756 евро. В Кипър възнаграждението варира от 23 885 евро до 58 107 евро. В Хърватия - от 8998 евро до 15 182 евро, в Турция - от 12 875 евро до 13 885 евро, в Сърбия - от 4498 евро до 6734 евро, в Босна и Херцеговина - от 7083 евро до 11 927 евро, а в Македония - от 5417 евро до 8120 евро.

България изпреварва много държави по показател "прослужено време", нужно, за да се достигне максималната заплата в сектора. Докато за страни като Великобритания, Полша, Германия, Ливта, Дания и др. този период е 10 - 15 години, на българските учители им е необходим стаж от 25 - 30 години, за да достигнат до максималната работна заплата. България се намира на челните места и в класацията по натовареност на учителите.

Съотношението брой ученици на един учител варира много в различните европейски държави, започвайки от по-малко от 10 ученици на 1 учител в Латвия, Швеция, Италия и Литва, до над 25 ученици на 1 учител в Малта, Австрия, Испания и България. България е четвъртата държава в Европа с най-голямо съотношение ученици - учител, като на един преподавател в горен курс се падат почти 30 ученици. България е лидер в ЕС и по процент на жените учители. В долен курс те са 90% от всички преподаватели, а в горен дори над 90%.

По този показател конкуренция на България са единствено Литва, Латвия и Италия. България не стои добре и по друг показател - у нас учителската заплата е далеч от БВП на глава от населението. Тя представлява 59.1% от БВП, докато в други държави е от порядъка на 80 - 90%, а в някои и значително го изпреварва.

 

 

#заплати #учители #синдикат #Янка Такева #синдикат #Миглена Кунева #Министерство на образованието #квалификация #БВП #възнаграждение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »