Математически модел предсказва терористични заплахи

Математически модел предсказва терористични заплахи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Експерти от американския университет Бингамтън, щата Ню Йорк разработиха математически модел, който предсказва бъдещи терористични заплахи.

Резултатите от изследването бяха представени по време на научната конференция Industrial and Systems Engineering Research.

Изследователите са използвали данни за повече от 140 терористични атаки в периода 1970-2014 година. На базата на тази информация те са създали инструмент, който може да изчисли връзката между заплахата, времето на атаката и вида на оръжието, използвано при нападението.

Възможността да се определи къде и как ще бъде осъществена нова атака се основава на факта, че по своята природа поведението на терористите е предвидимо. Бойците обикновено имитират други групировки и се учат от грешките или успехите на събратята си.

Сравнявайки моделите с научни данни, учените показали, че методът дава възможност да се предскажат по-голямата част от характеристиките на терористичните актове до 90 процента.

Според специалистите терористите се явяват заложници на закономерността. Така между две нападения има връзки, които програмата се опитва да засече.

Учените твърдят, че инструментът им не позволява с точност да се предвиди датата и мястото на изготвянето на терористичната атака, но информацията може да помогне за намаляване на рисковете и предотвратяването на бъдещи заплахи.

 

 

 

#експерти #университет #терористична заплаха #математически модел #данни #терористични атаки #учени #дата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »