Жискар Д'Естен: Член 50 беше от Конституцията на Европа писан навремето точно за Великобритания

Жискар Д'Естен: Член 50 беше от Конституцията на Европа писан навремето точно за Великобритания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Член 50 от Лисабонския договор, който разглежда излизането на страна-член от Евросъюза, е писан за Великобритания. Това разкри в интервю за „Кориере дела сера“ бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен, който взе участие в подготовката на европейската конституция.

„Когато подготвях европейската конституция, написах член, който след това беше включен в Лисабонския договор като 50-ти, т.е. този, който трябва да приложат британците. Той се наричаше „Доброволно излизане на страна-членка“ и отговаряше именно на страховете на британците, които се бояха, че Евросъюзът ще се превърне в затвор.

Междувременно той не вижда голям проблем в излизането на Великобритания, която ще остане „съседна страна“. Според него търговските отношения могат да бъдат регулирани със сключването на споразумение за свободен стокообмен, по примера на това, което ЕС обсъжда със САЩ. Валери Жискар Д'Естен подчерта, че за единството на ЕС трябва да се намери „нова ясна и обща цел“.

„Политиците не успяха да намерят общ хоризонт. През 50-те години на миналия век в следвоенна Европа Европейското обединение на стоманата и въглищата служеше, за да се избегнат конфликти. Но сега времената на войната са отминали, необходима е нова обща цел“, категоричен е той. 

#Великобритания #ЕС #Шенген #еврозона #Лисабонски договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"