И Турция ще прави референдум - дали да преговаря още с Европейския съюз

И Турция ще прави референдум - дали да преговаря още с Европейския съюз
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция може да организира референдум с въпрос дали да продължи преговорния процес за присъединяване към ЕС, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС,

Според него ако ЕС отстъпи от искането за изменение на турското антитерористично законодателство, ситуацията лесно може да се обясни на народа.

"И ще попитаме нацията да продължават ли преговорите за влизане в ЕС или не", сочи следващата стъпка Ердоган.

Според обяснението му ЕС не иска да приеме Турция, защото тя е с мюсюлманско мнозинство и това по думите му е дискриминация.

В словото си Ердоган разгледа варианта Турция да отвори границите и бежанците да тръгнат към Европа - ръководството на ЕС трябвало "да помисли какво ще прави".

"Ние ще минем и без отмяна на визите, както и досега. Ще могат ли обаче европейските страни да приемат със същото хладнокръвие ситуацията, когато бъдат разбити мечтите на милионите бежанци, чийто живот е свързан със споразумението за реадмисия и възможностите, които то предоставя?", запита турският президент.

Споразумението за реадмисия е ключов аспект от визовата либерализация, а може също така да направи по-ефективна съвместната борба на Турция и ЕС срещу незаконната миграция и тероризма, пише БТА, като припомня думите на Ердоган, че ако се провалят преговорите по отмяна на визите за турци в ЕС, споразумението за реадмисия няма да бъде прието в турския парламент.

#Турция #референдум #ЕС #преговори #бежанци #реадмисия #Реджеп Ердоган #университет #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"