Бивш надзирател от Освиенцим на 94 години бе осъден на 5 години затвор

Бивш надзирател от Освиенцим на 94 години бе осъден на 5 години затвор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

94-годишен бивш пазач на концетрационния лагер в Освиенцим (Аушвиц на немски ез.) бе осъден на 5 години затвор заради съучастие в убийството на 170 000 души, предаде "Ройтерс".

Делото срещу Райнхолд Ханинг може да се окаже един от последните процеси за Холокоста в Германия, уточнява агенцията.

То започна през февруари в Детмолд. Тогава бившият сержант от СС Ханинг обясни, че е служил в част от комплекса на лагера Аушвиц, където не е имало отравяния с газ. Прокуратурата от своя страна отстояваше тезата, че всички надзиратели са помагали за работата на лагера, както и че по време на така наречената "Унгарска акция" през 1944 г., когато стотици хиляди унгарски евреи са транспортирани в лагера - почти всички са били задължени да помогнат за справянето с огромния брой пристигащи в комплекса за убийства в намиращата се под нацистка окупация Полша.

През по-голямата част от процеса Ханинг бе безмълвен и избягваше визуален контакт с присъстващите в залата. Десетки оцелели от лагера, някои от които на преклонна възраст, дадоха показания на трибуната.

През април Ханинг се извини на жертвите на Холокоста и каза, че съжалява, че е бил част от "престъпна организация", която е отнела живота на толкова много хора. "Срамувам се, че съм позволил да се случи подобна несправедливост и не съм направил нищо, за да я предотвратя", заяви мъжът.

Подвеждането под наказателна отговорност на бивши служители от "лагерите на смъртта" за съучастие в убийство стана възможно след създадения през 2011 г. прецедент, когато бившият пазач Иван Демянук бе признат за виновен и осъден на 5 години затвор.

Миналата година 94-годишният Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц", бе признат за виновен за съучастничество в убийството на 300 000 души.

Нито една от тези присъди обаче не е окончателна. Демянук обжалва решението, но почина, преди съдът да се произнесе. Грьонинг също обжалва своята присъда.

Освен Ханинг, още един мъж и една жена на възраст над 90 години чакат присъди за съучастие в убийствата в Аушвиц. Трети човек, който е бил член на надзирателите от СС в лагера, почина през април на 93 г. няколко дни преди началото на процеса.

 

#надзирател #Освиенцим #Аушвиц #съд #процес #сержант #Холокоста #Германия #нацистка окупация #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"