Само 12 общини у нас имат Общи устройствени планове

Само 12 общини у нас имат Общи устройствени планове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Само 12 от общо 265 общини у нас имат приети и действащи Общи устройствени планове (ОУП). По-голямата част от онези, които нямат, поне са предприели някакви стъпки за изработване на тези планове, като процедурите са на различен етап от провеждането им.

През 2015 и 2016 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са сключени споразумения със 185 общини за предоставяне на финансиране за изработване на Общи устройствени планове от бюджета на министерството. Сключените от ведомството споразумения с общини през 2015 г. са на стойност 5 млн. лв., а през тази година са сключени нови споразумения на обща стойност 4 млн. лв. За тази дейност общините ще бъдат финансирани до края на 2018 г., до когато трябва да бъдат одобрени и ОУП.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството е упълномощен да допусне изработването на общи устройствени планове на Черноморските общини и да финансира изработването им.

По отношение на Общия устройствен план на Бяла, варненско, е поискано да се изготви задание за проектиране. Такова е изготвено и прието от Общинския съвет през 2014 г. Осигурено е финансиране от бюджета на министерството за 2014 г. То е преминало етап на съгласуване с различни отговорни институции, като са направени бележки по него, включително от Министерството на околната среда и водите и Министерство на културата, които трябва да бъдат отразени.

Действащи подробни устройствени планове, одобрени от община Бяла, които противоречат на екологичните изисквания, могат да бъдат променени.

Обществената поръчка за избор на изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки, за изработване на ОУП на община Бяла, може да стартира до края на тази година.

Процедурата по изготвяне на ОУП на дадена община преминава през различни етапи. Започва с изготвяне на задание за проектиране, което включва намеренията на общината да развива територията. Изготвя се предварителен проект на ОУП и Екологична оценка, която е задължителна част от проекта. Задължително се провежда обществено обсъждане на проекта.

На финала - окончателният проект на Общият устройствен план трябва да отчете всички направени по време на различните съгласувателни процедури и общественото обсъждане бележки и коментари.



#план #градоустройство #общини #обществени поръчки #МРРБ #бюджет #споразумения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »