Антикорупционният закон на Кунева проби към пленарна зала

Антикорупционният закон на Кунева проби към пленарна зала
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията по бюджет и финанси подкрепи антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева на първо четене. Бюджетната комисия беше последната, през която трябваше да премине законопроектът по пътя му към пленарна зала в Народното събрание.

В началото на заседанието Кунева обясни, че законът е бюджетно неутрален, няма да има нови щатове и ще се извърши бюджетна икономия. Тя изтъкна, че той е бил подкрепен от Министерство на финансите в Министерски съвет. "Няма да напрягаме бюджета, той ще е толкова, колкото е в момента в съществуващите институции", заяви вицепремиерът. Кунева обяви пред депутатите, че най-голямата новост в закона е гражданската конфискация, която ще направи органа по-силен и ефективен, а пък обратната тежест на доказателствата била препоръчана от Европейската комисия.

Депутатът от БСП Румен Гечев обаче заяви, че от партията му ще гласуват "въздържал се" и попита в колко страни има обратна тежест в антикоруционното законодателство. Кунева отговори, че подобна мярка има във всички англосаксонски страни, а по време на дебата стана ясно, че това са Англия и Ирландия. Това не се хареса на червения депутат, който попита къде е препоръката на Европейската комисия, след като в 26 от общо 28 страни в Европейския съюз няма обратна тежест на доказателствата.

"Англосаксонската правна система е различна от европейската! Ние ще се въздържим, защото нещата не се правят по европейски начин", възмути се Гечев.

Петър Чобанов от ДПС също обяви, че ще се въздържи.

Меглена Кунева пък заяви, че ако антикорупционното законодателство бъде прието ще падне мониторинговия механизъм и ще ни приемат в Шенген.

 

 

 

#Меглена Кунева #пленарна зала #антикорупционен закон #депутати #БСП #Министерство на финансите #Министерски съвет #законодателство #Румен Гечев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"