Русия иска да възстанови отношенията с Турция, но след определени стъпки на Анкара

Русия иска да възстанови отношенията с Турция, но след определени стъпки на Анкара
Дмитрий Песков / БГНЕС
A A+ A++ A

Русия иска да възстанови добрите отношения с Турция, но първо Анкара трябва да предприеме някои стъпки, предаде агенция Ройтерс, като се позова на говорителя на Кремъл.

Исканията на Москва са "прости и разбираеми", заяви днес Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Президентът Путин достатъчно ясно даде да се разбере, че след случилото се (свалянето на руския самолет Су-24 през ноември на турско-сирийската граница), без изпълнението на необходимите действия от страна на Анкара, каквото и да било нормализиране на отношенията не е възможно за руската страна, каза Песков.

На уточняващ въпрос дали става дума за официални извинения и изплащане на компенсации, той каза: "Е, разбира се!"

Всичко бе казано от президента на Руската федерация не с намеци, а достатъчно еднозначно, лаконично и разбираемо, каза говорителят на Кремъл. Песков подчерта, че Русия би искала да върне отношенията с Турция на предишното високо равнище.

Безусловно има очаквания за подобряване на отношенията от страна на Кремъл и президентът Путин нееднократно е заявявал, че Русия би искала да има много добри отношения с Турция, каза Песков.

Още повече, ние високо ценим онзи период в отношенията с Турция, когато те действително бяха партньорски, развити във всички области, преди всичко в търговско-икономическата област, отбеляза говорителят.

Ние съжаляваме, че за един час такъв богат опит в отношенията бе унищожен от агресивните действия на турската страна, добави Песков.

Безусловно, и за това също говори Путин, ние бихме искали нормализиране на нашите отношения и бихме искали връщане към периода на добро и взаимноизгодно сътрудничество, заяви Дмитрий Песков.

Той изрази съжаление, че в изпратеното от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално писмо до президента Путин по случай Деня на Русия не е имало съдържателни моменти, съобщава ТАСС.

"Това е протоколно послание. Традиционно има обмен на подобни послания по случай националните празници. Това е протоколна и обичайна практика в международните отношения. Каквито и да било други съдържателни моменти, за наше съжаление, в него нямаше", заяви говорителят на Кремъл.

Песков добави, че това е първото официално писмо от Турция след случая с нападението срещу руския самолет.

Турските медии съобщиха вчера, че президентът Ердоган е изпратил писмо на руския си колега Владимир Путин, за да го поздрави за Деня на Русия, и окачествиха жеста като маслинена клонка от страна на Турция.

Източник: БТА

#Песков #Русия #Турция #компенсации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »