196941 статии       |       397 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62606| EUR 1.95583| GBP 2.26283|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Ирина Бокова полyчи Световната наградата за жените лидери за 2016 г.

13 юни 2016, понеделник / 22:02; Коментари: 0
Send to Kindle
Ирина Бокова полyчи Световната наградата за жените лидери за 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи Световната награда на жените лидери за 2016 г. от Айрин Нативидад, президент на Глобалния форyм на жените (GSW), като признание за работата й "за подобряване равнопоставеността на половете и насърчаване на образованието за жените и момичетата по света".

Форумът събра близо 800 жени лидери от публичния и частния сектор от 70 страни, сред които вицепрезидентът на Виетнам, Нейно Превъзходителство Занг Ти Нгок Тин, председателят на Корейския Червен кръст и основател на „Сънгджио Груп“, Сънг-джио, както и на жени министри и висши мениджъри на компании от частния сектор. Изразявайки своята благодарност за наградата, която тя прие от името на ЮНЕСКО, генералният директор подчерта, че " правата на жените и момичетата са неотменима, неделима част от универсалните човшки права".

"Основната причина за изключване остава това, че си роден момиче - ние трябва да действаме и аз съм убедена, че всичко започва от ученическата скамейка", каза тя. Освен това тя припомни, че "само 60 на сто от страните са постигнали равенство в основното образование и едва 38 на сто в гимназиалното".

"Това е в ущърб не само на жените - това отслабва тъканта на обществото, хвърля сянка върху развитието и подкопава основите на мира", добави тя. Позовавайки се на смелостта и решителността на жените и момичетата по целия свят, генералният директор заяви, че "от класните стаи в Афганистан, до бежанските лагери в Турция и Йордания е факт, че тези жени, които вече са лидери - те просто се нуждаят от нашата подкрепа".

В своето изказване Нативидад, президент на Глобалния форyм на жените, подчерта забележителната работа на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство по света и по-специално в зоните на конфликти, за насърчаването на достъпа до качествено образование и учене през целия живот за всички, както и културния диалог и взаимното разбирателство за мира.

Бокова поздрави Нативидат за лидерската й роля в организирането на Глобалния форyм на жените, които, каза тя, е уникална среща на жени лидери.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: