Вежди Рашидов: Не рушете музеи... днес щях да късам билети за мавзолея на Димитров

Вежди Рашидов: Не рушете музеи... днес щях да късам билети за мавзолея на Димитров
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Не разрушавайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците, заяви на днешния парламентарен контрол министърът на културата Вежди Рашидов. Изказването му е в отговор на въпрос от депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров за статута на къщи музеи на ръководни дейци на БКП и експозиции на историческите събития от периода на комунизма.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и двамата народни представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са попитали Рашидов защо в България продължават да съществуват къщи музеи и експозиции, "величаещи дейността на бившите комунистически ръководители" и дават за пример къщите музей на Георги Димитров в София и тази на Тодор Живков в Правец. Те припомнят, че с приемането на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен през 2000 г. дейността на БКП и нейните активисти е обявена за престъпление.

В отговор Рашидов обясни, че къщата на Георги Димитров е собственост на Висшия съвет на БСП и е затворена за посетители поради "конструктивни проблеми", а родната къща на Тодор Живков в Правец е собственост на общината, която през 2010 г. я е обявила за част от музеен комплекс. По думите му къщата музей в Правец е обявена за паметник на културата през 1985 г., а днес важна като "представител на късно възрожденския балкански тип къщи и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец".

Мартин Димитров го репликира с думите, че къщата музей на Тодор Живков "възхвалява" и представя в положителна светлина бившия лидер на комунистическата партия и го попита: "Да сте видeли в Германия къща музей на Хитлер?"

Депутатът заяви, че музеят на Тодор Живков трябва да показва престъпленията на комунистическия режим, като го сравни с Музея на нацизма в Германия, който показва деянията на на този режим. Димитров призова министър Рашидов да постъпи "мъжки и отговорно" и да закрие тези музеи, освен ако не започнат да представят престъпленията на комунизма.

"Музей на Хитлер има в Австрия, а наскоро беше продадена негова картина на баснословна цена", отговори министърът на културата и добави, че е вечерял в къщата на Бенито Мусолини. По думите му музеите не трябва да бъдат разрушавани, защото не те създават идеологиите, а политиците.

 

 

#комунистически режим #Правец #сграда #Бенито Мусолини #Хитлер #билет #политици #идеология #Тодор Живков #музей #Вежди Рашидов #БКП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »