191261 статии       |       388 интервюта       |       1524 снимки       |       38126 абоната       |      
USD 1.67136| EUR 1.95583| GBP 2.15014|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Екоминистерството се похвали с 526 млн. лв. „зелени“ инвестиции в Централния южен регион

10 юни 2016, петък / 13:51; Коментари: 0
Send to Kindle
Екоминистерството се похвали с 526 млн. лв. „зелени“ инвестиции в Централния южен регион
Ивелина Василева / БГНЕС

Общата стойност на екологичните инвестиции в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково е 526 млн. лв. Това обяви днес в Хасково министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Форумът постави края на инфотур, на който министърът представи пред кметове от цялата страна възможностите да кандидатстват за екологични проекти по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ), съобщиха от МОСВ.

Министър Василева благодари на представителите на общините от Южния централен район за доброто партньорство и отговорността при изпълнението на ангажиментите по провеждане на политиките за устойчиво развитие. Тя обобщи резултатите, постигнати в региона до момента.

104 са проектите, финансирани от трите финансови инструмента, управлявани от Министерството на околната среда и водите. Инвестициите доведоха до изграждането на водоснабдителна и канализационна мрежа с дължина близо 586 км. В региона са изградени и реконструирани 12 пречиствателните станции за отпадъчни води (ПСОВ) – Кричим, Карлово, Първомай, Раковски, Стамболийски, Сопот, Свиленград, Кърджали, Момчилград, Панагюрище, Пещера и Септември. Общото население, обслужвано от ПСОВ е над 206 хил. жители. Изградени са две регионални системи за управление на отпадъците – в Хасково и Панагюрище, с общ капацитет за преработка на отпадъци – 208 хил. тона, които обслужват близо 183 хил. жители.

Министър Василева поздрави присъстващите за общите усилия, благодарение на които успешно е приключил стария програмен период и подчерта, че оттук нататък добрата подготовка ще е предпоставка за успешното реализиране на проектите от новата оперативна програма .

Главният директор на ГД ОПОС Яна Георгиева допълни, че важен акцент в програмния период 2014-2020 е постигането на качествени резултати. „Инвестициите трябва да са ефективни, индикаторите ще бъдат много важни и приоритетно ще следим дали се постигат целите, не само по време на изпълнението на проектите, но и след това“, каза в заключение Георгиева.ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО