Бежанците мюсюлмани в Гърция празнуват Рамазана

Бежанците мюсюлмани в Гърция празнуват Рамазана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започна свещения месец Рамазан за мюсюлманите. В същото време хиляди имигранти, изповядващи исляма, са блокирани в Гърция. Условията, в лагерите, в които живеят, правят трудни спазването на поста и на традициите.

Свещеният месец Рамадан започна и за мюсюлманските имигранти, които са блокирани в Гърция. Част от тях живеят в държавен лагер близо до Атина. От сутрин до залез слънце вярващите мюсюлмани не консумират храна и напитки, както повелява Коранът за този месец на строг пост и молитви. Идеята на постите е вярващите да покажат воля да устоят на изкушението на земните удоволствия през деня. Но щом залезе слънцето, обикновено започват празненства, на които семейства и приятели се събират заедно. Условията в лагера и носталгията по родината обаче затрудняват спазването на традициите и поста.

Афганистанецът Абдул Номанд е пристигнал в Гърция малко преди затварянето на границата през февруари. Сега живее в палатка заедно със съпругата си и петте им деца.

"Всички изпитват липсата на близките си. Трудно им е, защото са далеч от родината си", посочва Абдул Номанд.

Повечето от имигрантите в Гърция живеят в държавни лагери на територията на цялата страна, а често и в изоставени военни бази, складове или промишлени зони. Условията за живот се определят от правозащитни организации като лоши, под нормалните стандарти.

 

#молитви #пост #правозащитни организации #Афганистан #храна #граница #мюсюлмани #Рамазан #имигранти #Гърция #традиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"