На протест 300 казанджии викат: Чао, Бойко! Изчезвай!

На протест 300 казанджии викат: Чао, Бойко! Изчезвай!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С викове „Чао Бойко, тръгвай, изчезвай, Бойко", над 300 собственици на казани и собственици на розови масиви от цялата страна излязоха на ГП Е-79 в Кресна, блокирайки за минути трафика по основната пътна артерия в Югозапада, предаде БГНЕС .

Над 300 собственици на пунктове за варене на ракия от цялата страна - от Хасково, Враца, Добрич, Благоевград и други, се събраха в 12 часа днес пред общината в Кресна на пореден протест срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове, отнасящи се за пунктовете за варене на домашна ракия или казаните.

„Уморихме се да говорим, никой не ни чува, но ще протестираме докрай”, казаха пред БГНЕС протестиращите от цялата страна.

Плакат с текст „ГЕРБ-убиец на средния и дребен бизнес” издигнаха от сдружение „Българска домашна ракия”- Хасково.
С промените в закона, свалили обема на казаните от 1 000 на 500 литра, е нужно да регистрираме нова фирма, нови разрешителни, включително и акт 16, така ни удрят, а не всички имат възможност да го направят. Някои имат два казана по 350 литра, събрани общо дават 700 л, така се надхвърлят 500-те литра, затова някои от колегите затвориха”, оплакаха се казанджиите.

„Управляващите ликвидираха земеделието, животновъдството, сега ще ликвидират и нас”, оплака се друг от протестиращите.

Те не бяха оповестили за протеста си с намерението да блокират за 3 часа ГП Е-79, пристигайки от четирите краища на страната. Но информацията изтече както до медиите, така и до полицията. Близо 100-на полицаи с палки имаше разположени явно или скрити в района на полицейското управление в Кресна и около общината. В готовност да се намеси бе и специализираният отряд за борба с безредиците, снаряжен с каски, щитове и палки.

След като видяха внушителното полицейско присъствие, казвайки по този повод: „Нормално е да са повече, то в България освен полиция друго няма”, протестиращите обявиха, че са се разбрали с органите на реда, да блокират пътя, пресичайки на пешеходната пътека.

В 12.50 с викове „Чао Бойко, тръгвай, изчезвай, Бойко", започнаха да пресичат на пешеходната пътека, пред спряното от полицията движение.

Правеха това на няколко пъти, бавеха се, след изчакване на тротоара, пак се връщаха. Така на няколко пъти принуждаваха полицаите да спират трафика по Е-79.

 

 

#казани за ракия #протест #ГЕРБ #Кресна #трафик #земеделие #животновъдство #полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"