Германия закрива осем ТЕЦ-а на въглища

Германия закрива осем ТЕЦ-а на въглища
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС одобри плановете на Германия да субсидира закриването на осем ТЕЦ-а, използващи лигнитни въглища, които изключително много замърсяват околната среда.

Германия се стреми да разшири максимално използването на възобновяеми източници за производство на електроенергия, но все още разчита на горива като въглищата, когато вятърът и слънцето не са достатъчни.

Страната планира изцяло да се откаже от въглищата в този сектор до 2050 година, предаде БТА.

Според плана, одобрен от ЕС, Берлин ще отпусне 1,6 милиарда евро (1,8 милиарда долара) държавно финансиране за "консервирането" и след това закриването на осем централи на лигнитни въглища.

Процесът трябва да започне през октомври и да приключи до 2020 година, докогато Германия планира да намали емисиите си въглероден диоксид с 40 процента.

Операторите на осемте централи ще покрият разходите за затварянето им. Правителството ще ги компенсира за неосъществени ползи, тъй като не могат да продължат да продават електроенергия на пазара, посочи в съобщение Европейската комисия.

Миналата година 24 процента от електроенергията в Германия е била произведена от лигнитни въглища, отбелязва комисията.

Осемте централи представляват 13 процента от капацитета на електроцентралите, захранвани с лигнитни въглища, в Германия.

Брюксел разреши и на Испания да отпусне помощ от 2,13 милиарда евро за поетапно закриване на 26 въгледобивни мини, които не са конкурентоспособни.

Помощта има за цел да смекчи социалните и екологичните последици от закриването на мините, без да изкривява правилата за конкуренцията в единния пазар.

 

#Германия #ТЕЦ #въглища #мини #електроцентрали #капацитет #пазар #емисии #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »